FTP, hva er det?

FTP = Functional Treshold Power, som er den maksimale wattverdien du kan opprettholde i en time. Desto høyere FTP, desto sterkere er du. Ligger du å kjører over din FTP så klarer ikke kroppen å kvitte seg med nok med melkesyre og du får «sure» bein. FTP brukes vanligvis for å måle progresjon og for å trene strukturert i treningsprogrammer hvor intensiteten i treningsbolkene/intervallene tilpasses ditt nivå.

I Zwift brukes ofte FTP sammen med din vekt som referanse for korrekt klasseinndeling i organiserte ritt. Da brukes w/kg som er din FTP dividert på din vekt i kg. La oss si at du har en FTP på 213 og veier 75 kg. 213/75= 2,84 w/kg, da kvalifiserer du til å stille på ritt i minimum «Cat. C» basert på tabellen nedenfor.

A = 4.0 w/kg og over
B = 3.2-3.9 w/kg
C = 2.5-3.1 w/kg
D = 2.4 w/kg og under

Din terskelwatt eller FTP finner du ved å ta en FTP-test. Den ultimate testen tas ved å kjøre maksimalt det du klarer disponert over en time. Den gjennomsnittlige watt-verdien du da har generert på denne timen er din FTP. Dette er det få av oss vanlige mosjonister klarer så det finnes heldigvis flere alternativer. Tre av de mest populære testene er 8-minutters og 20-minutters FTP-test samt Ramp-test.

20-minutters testen utføres ved å kjøre som navnet sier i 20 minutter av det du maksimalt klarer å holde. Gjennomsnittsverdiene av de 20 minuttene multipliserer du med 0,95 for å få din FTP.

8-minutters utføres ved å kjøre to bolker på 8 minutter av det du maksimalt klarer å holde med en pause med rolig sykling i mellom. Du legger sammen gjennomsnittsverdiene av de to bolkene og deler på to. Deretter multipliserer du den kalkulerte watten med 0,90 for å få FTP.

RAMP-test forgår ved at man for hvert minutt øker belastningen iht. testprotokollen og når du ikke klarer mer så multipliseres snittwatt det siste minuttet av testen med 0,75 for å finne FTP.

I Zwift’s samling av treningsøkter så ligger det mulighet for å kjøre guidet FTP-test og Ramp-test. I tillegg så vil Zwift også automatisk varsle om at du har økt FTP’en hvis du kjører en økt eller et ritt hvor du har en snittwatt i en 20-minutters periode som overstiger det som er lagret eller er innstilt i din profil fra før.